Tack

 

Galapagosöarna, dag 8.

 

Har varit ute på en underbart fin tripp och sett "det bästa av Galapagos". I åtta dagar. Helt underbart. Hade ändå en stor klump i halsen och sten i hjärtat och allt vad man säger. Det handlar inte om ångest för att säga hejdå till öarna och det underbart underbara djur-, och naturlivet. Utan till Jason. Idag var dagen jag skulle säga hejdå till en underbar kille. Och förebild. Ångest.

 

Upp, extra tidigt, idag faktiskt. Anledningen till det är att idag är dagen då ett stort gäng skall lämna båten och då var vi "tvungna" att dra ut på vår "visit" extra tidigt. Faktiskt redan innan frukost. Klockan sex drog vi. Solen hade ännu inte gått upp och det var helt fantastiskt fint. Bachas beach var destinationen och det är bara att instämma att även detta är en mycket fin ö. Fåglar, sjölejon, leguaner och pelikaner hittade vi. Och havssköldpaddsspår. På stranden. Mycket spännande! Det är bara vid ett enda tillfälle som honorna går upp på stranden (hanarna går aldrig upp ur vattnet under hela sina liv, enda gången de inte är i vattnet är när de kläcks och går ner till vattnet) och det är när de skall lägga sina ägg! Fantastiskt kul att ha fått se det! Jippi!

 

Efter frukosten var det då dags för det jobbiga. Efter en snabb båttur till land och en halvsnabb busstur till flygplatsen frågade jag Jason om han ställde upp på bild. Jamenvisst, ett par klick, och några kramar senare var han borta. Hade faktiskt en liten klump i halsen. Det var jobbigt.

 

Nu är det dags att bege mig till Puerto Ayora för tre dagars dykning. Det är inte få skam, det! Efter att jag sagt hejdå till Jason (ja, och ett gäng andra också) hoppade jag och två tyskor (mamma & dotter) in i en buss (tillsammans med guide Daniel som var ledig i några dagar nu) för destination Puerto Ayora. En snabb båttur efter det och en taxiresa i en halvtimme och plötsligt var vi framme i stan. Fick mycket trevliga vibbar av stan den timmen eller en och en halv som jag tillbringade här tidigare under vår "free time" vi hade här tidigare under veckan. Härlig stämning och trevliga affären och hela kittet. Mycket dykning och nära till havet och allt sånt. Min typ av stad, helt enkelt! På plats såg jag till att ta ut cash som jag gjort mig skyldig för hyra av våtdräkten (under snorklingen). Daniel hade pröjsat crewen, så var skyldig honom cash nu också. Såg snyggt till att klistra ihop ett "drickskuvert" till honom också. Men är inte tvungen att dricksa sin guide, men det är något man är "tvungen" till. Men han är absolut värd det. En bra kille, helt enkelt! Och mycket kunnig! Han (ja, OCH Galapagos såklart) har bjudit på åtta, helt fantastiskt underbara, dagar! Tack.

 

Blev körd till Hotel Santa Cruz, som jag tidigare bokat in mig på. Ett sjukt prisvärt ställe med eget rum, fräscht och med AC om man vill ha det. Har den inte på under natten eftersom det blir så kallt då, klarar mig egentligen helt utan, men kan väl ändå någonstans vara ganska skönt att ha den på under dagen (men det får man inte eftersom den då drar så mycket energi, så hittills (i skrivande stund efter snart två dagar) har de stängt av den varje gång de städat rummet), så rummet är kallt när man kommer tillbaka på kvällen. Bra ställe, helt enkelt! Dessutom hyfsat centralt, men staden är liten, så tar bara sju minuter att gå in till stan!

 

Efter detta kollade jag upp i min kära Lonely Planet vad man kan göra i stan eftersom jag hade nästan ett dygn innan det var dags för dykningen! Här bränner man inte tid i onödan! Lika bra att köra hela vägen in i kaklet! All-in liksom! Playa Estacione blev helt enkelt nästa anhalt! En trevlig liten strand dit jag "powerwalkade" och tog ett bad vid. Simmade ut en bit (egentligen helt för långt eftersom jag hade alla mina värdesaker på stranden) och sen tillbaka igen! Riktigt skönt var det! Och värdesakerna var kvar. Jackpot! Krabbrik strand, förresten. Med skönt vatten. Trevligt besök. På en halvtimme.

 

Nästa anhalt: Laguna Las Ninfas. En mycket trevlig liten lagun! Inklämd i stan! Det är en stor damm eller hur man skall beskriva det. Fullt med mangroveträd. Bra ställe att dra till, eftersom det ligger i stan liksom. Fast när man väl är det känns det som man är långt ute i naturen. Mycket trevligt! När jag efter att ha gått den 300 meter långa "stigen" (=en brygga som byggts upp) och sen gått tillbaka den 300 meter långa "stigen" (=en brygga som byggts upp) lade jag mig på bryggan för att sola. Helt plöstligt hörde jag: "PLASK!", men vad var det? Satte mig upp i all hast och såg att det var en pelikan som störtat ner en bit ifrån mig för att fånga en firre. Härligt värre! Om han fick firren? Antagligen inte, för en liten stund senare gjorde han exakt samma sak igen. Och igen. Och igen.

 

Det sista som var planerat för dagen var att dra till Macarron Dive Center (där jag var inbokad för att dyka på Gordon Rocks, det bästa stället för att se hammarhaj). Skulle bara testa utrustning och betala. Sen var allt klart. Skulle komma dit vid sex. Men konstigt nog var där ingen där. De är kanske bara lite sena? Efter en kvart eller så började jag banka på dörren och två flickor kom och öppnade. Sju år gamla eller nått. Efter ett tag kom mamma dit (hon som arbetade där) och berättade för mig att båten var sönder och att jag skulle komma tillbaka om en halvtimme för att få besked om det skulle bli någon dykning imorgon eller inte. Det skulle det inte. Helt plötsligt hade de satt mig i en riktigt knivig situation! Hur sören skulle jag göra nu? Från att ha haft inbokat det bästa dykstället för att se hammarhaj till att inte ha någonting alls. Sjukt. Hade jag (av någon anledning) bokat av det i sista stund hade jag givetvis fått betala, men nu, bara för att det är ett företag, spelar det ingen roll hur man beter sig! Sjukt. Men lyckades boka in mig på (North) Seymour istället (som är det näst bästa stället om man söker hammarhaj, så det fick duga). Det kommer nog bli bra ändå, men lite synd att jag inte kom till Gordon Rocks (bästa stället för att se hammarhaj) ändå.

 

Kommer bli mycket spännande imorgon. Hade jag fått alternativet att inte se en enda fisk eller någonting annat om jag får se en snabb skymt (med en okej bild) av en hammarhaj hade jag tagit det direkt. Tänk om jag får se en hammarhaj. Tänk om.

 

Än är tiden på Galapagos inte slut. Men båtturen är slut. Tyvärr. Men har fått se djur och natur som jag aldrig trodde jag skulle få se. För att snabbt bara nämna något; pingvin, sjölejon, pelikan, leguan, sköldpadda, haj, blåfotad fågel, eal ray, krabba och val. Tack, Galapagos. Tack.

 

 

Bachas Beach

 

 

Morgonstund har guld i mun. I alla fall på Bachas Beach.

 

 

Motocrosspår, eller? Nej, bara en havssköldpaddsmamma som kommit upp för att gräva ner sina ägg

 

 

Playa Estacione

 

 

Häftig ingång till Lagunas Las Ninfas

 

 

Lagunas Las Ninfas. Mycket fridfullt (förutom när pelikaner smäller ner i vattnet) ställe.