Mötet med lejonet

 

Galapagosöarna, dag 2.

 

Plötsligt, utan egentligen förvarning, bara var han där framför mig och glodde djupt in i mina blågröna ögon. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Eller bara dra därifrån (bättre fly än illa fäkta?). Morrhåren spretade åt alla håll och han flög fram och tillbaka, upp och ner & hit och dit. Konstigt. Jag lärde mig inte simma förrän jag var några år eller något, men denna grabb var max några månader och ändå kändes det som att han var född för att simma. Imponerande. Han simmade rakt emot mig (nog mest för att poängtera att det var han som bestämde här) och inte förrän han var en hårsmån från att dunsa rätt in i fejjan på måg vek han undan. Jag snorklade därifrån och konstaterade att "här är det han som är kung" (refererar lite till lejonkungen här, liksom lejon...). Över sjölejonen. Och människorna. Mitt första möte med ett simmande (sjö)lejon.

 

Detta skedde efter att vi besökt South Plaza Sol på morgonkvisten lite efter åtta. South Plaza Sol en väldigt liten, men återigen, väldigt djurrik ö. Vi gick i land och kunde ytterligare en gång konstatera att detta är något som passar oss (jag konstaterade i alla fall att det passar mig). Efter två timmar eller så när vi traskat runt den dryga kvadratkilometerstora ön och sett allt från massa spännande fåglar till hundratalet sjölejon och flera hundra krabbor hade väl egentligen samtliga ett stort leende på läpparna så vi bestämde oss (eller de sade till oss) för att åka tillbaka till Archipell (båten vi bor på). Tog två minuter med vår lilla gummimotorbåt. Den är gul. Tror jag. Eller blå kanske. Kollar upp det i dagarna. Jag lovar.

 

Jag gick upp och lade mig i en solstol undertiden kaptenen körde båten vidare mot nästa mål, Santa Fe. Jag gick upp på soldäck för att lägga mig i en solstol, sola lite och njuta av den härliga solen. Tyvärr vaknade jag inte upp förrän en bra stund senare. När det var helt för sent. Med knallrött ansikte. Aj.

 

Planen var att det först skulle äga rum en härlig snorkelaktivitet (som jag refererar till ovan) i en liten bukt mellan stranden och klipporna innan vi skulle gå i land på ön. Så blev det också. Snorklingen var grym, självklart är det bättre att dyka, men snorkla är bra mycket bättre än att inte göra någonting alls. Där fanns dessutom mycket att se. Nämligen fiskar i alla möjliga färger, ett par sköldpaddor och eftermiddagens stora höjdpunkt, simmandes sjölejon. De små sjölejonen är mycket roligare att ha att göra med än de stora sjölejonen. De små tycker fortfarande att det är kul att simma runt och leka tillsammans med svenska turister. Och jag kan lova att svenska turister tycker det är kul att simma runt och leka tillsammans med ecuadorianska sjölejon! Fast med handen på hjärtat låg jag mest still på vattenytan och lät de simma runt mig och leka. Men det var roligt nog, så låg helt enkelt kvar där och blev lekt med. Fett!

 

Någon timme senare gick vi också i land på Santa Fe. Det är en ö (såklart) som har lite annan natur (av någon anledning) än många andra Galapagosöar. Vi såg väldigt mycket kaktusar (kaktusträd), spännande träd och icke alltför höga buskar (Galapasöarna är kända för att i regel ha hyfsat småväxta buskar och träd). Och massa sjölejon såklart. Och en speciell fågel som jag inte tyckte var särskilt speciell faktiskt. Den är kanske ovanlig, men var en normal sized fågel, normalfärgad brun-svart och inte alltför rolig egentligen, eå tyckte inte att just det var något speciellt. Men ovanligt är väl egentligen något bra bara det, så jag tyckte nog att det var lite speciellt att se den ändå. Kul, sade räven om den speciella fågeln.

 

Kvällen blev precis som kvällen innan, riktigt gott käk (det är nice det här asså) tillsammans med gott sällskap på en båt som faktiskt är riktigt lyxig (Mauricio kan sticka och gömma sig med sin lilla fula båt)! Efter middagen fick vi återigen efterrätt, denna gång glass med kola- och chokladsås och ett kex till det! Igår fick vi någon pudding eller något med en knäckstång till! Nice det också! Bör väl slänga in en parantes om att vi på luncherna för soppa till förrätt och frukostarna är de godaste frukostarna jag ätit med ägg, bacon, amerikanska pannkakor och annat smått och gott! Melon, ananas, vindruvor och andra frukter serveras också! Efter eferrätten satt jag, Jason & Sara och Ollie & Ina (ett tyskt-/schweiziskt par) kvar och snackade i en timme eller två! Precis som kvällen innan. Imorgon kommer vi gå upp klockan sju för frukost (Jason var uppe tidigt igårmorse och strechade uppe på soldäck, tänkte jag också gjort imorse, men snoozade istället) igen. Precis som igår. Och åka ut på nya spännande öar. Precis som igår. Jag gillar verkligen detta. Precis som igår! Livet på Galapagos leker! Precis som igår!

 

Jag gillar verkligen kocken på båten. Han lagar god mat. Han gillar dessutom att sjunga. Och att göra tummen upp till mig och le. Han är riktigt skön.

 

 

Solning

 

 

Kaktusträd. Leguan. Malmberg.

 

 

Ett par fåglar som idkar samlag.

 

 

Solandes leguan.

 

 

Mycket sjölejon på samma plats. Typ i en klump.

 

 

Lekandes sjölejon. I vatten.