Borneo

 

Nu är jag på Borneo. Efter jag klivit av bussen i Kuala Lumpur på kvällen den 26 januari haffade jag och tre andra en gemensam taxi som tog oss till den ena snubbens boende, så tänkte jag att det bara var att jag också slängde in mig där, och om inte där fanns plats på hans boende, fanns det garanterat det någon annanstans i närheten. Kuala Lumpur är en stor stad, men hör och häpnad, detta var på exakt samma gata som där jag sov förra gången. Jag checkade ut, ville ha ett annat lite billigare ställe till nästa natt och då gick jag in på samma ställe som där jag gjorde inlägget: ”Hänget med koreanen”. Trodde först att det var ett väldigt liknande ställe – men det var samma ställe! Världen är bra liten ibland. Detta är ju inte Lomma vi snackar om – det är Kuala Lumpur.

 

Väl i Kuala Lumpur gjorde jag faktiskt inte så mycket, jag handlade en massa grajjor som jag ska ha med mig vidare. Omvandlare till svenska uttag, hörlurar så jag kan ”skajpa” och dylikt, kameraväska (behövde verkligen en sådan), känns som jag handlat hur mycket som helst, fast det har jag nog inte. Jo, en nagelsax också, blev av med den förra jag handlade i Kuala Lumpur =) Lika roligt varje gång, eftersom det är galen prutning. Försäljarna börjar på horribla nivåer för att sedan dra ner det till en tredjedel så fort man vänder ryggen till. Haha, ja tänk om det har gått en enda gång, då gör de bra pengar på dumma turister.

 

Ganska nöjd med vistelsen här, allt nämnt ovan hade jag säkerligen i och för sig kunnat handla i Kuta Kinabalu också, men känns lagom att få ett drygt dygn här så man slipper göra allt resande på en gång. För att komma hit från Koh Tao behövdes ju faktiskt ett drygt dygns resande, kände mig ganska nöjd med det. Sov ganska länge och ganska skönt, klockan stod på tio, sen var det lite snoozande så jag hann med frukosten till halv elva. Vilket place har frukost mellan halv nio och halv elva? Jag var nöjd i alla fall =)

 

Nästa dag var det ytterligare en tung resdag, jag får se till att lägga av med dessa, det börjar bli riktigt jobbigt nu. Ganska exakt ett dygn efter att jag anlänt till KL (vi coola använder oss av lokalt slang) var det dags att sticka därifrån. Jag hade två alternativ: 1. Ta en svindyr taxi till flygplatsen fem på morgonen och få en skön natts sömn. 2. Strunta i sömnen, eventuellt ta den på flygplatsen och ta billig lokaltrafik dit kvällen innan. Ni som känner mig vet vilket alternativ jag valde. Ja inte taxiresan i alla fall =) Jag stack vid tio på kvällen, anlände till flygplatsen kring midnatt, tog planet 07.45, var framme i Labuan vid 11 på morgonen, tog båten till Kota Kinabalu vid ett och var framme i staden klockan fyra. Väl på plats var väl egentligen prio ett och två att hitta någonstans att bo och att ta ut pengar. Morgondagen får bestämma vilken dykskola som får äran att dras med mig de kommande veckorna. Jag stack från Kuala Lumpur på kvällen 27 januari och anlände till Kota Kinabalu på eftermiddagen den 28 januari.

 

I skrivande stund smäller det något otroligt utanför fönstret, det är raketer. Vänta lite, ska bara gå ut och kolla på det. Så, det var häftigt. Det drar ihop sig för kinesiskt nyår och hela staden har börjat pyntas upp och förberedas inför ett stundande festande i ett par dagar. Tror det är 3-4 februari, men folk har tydligen redan börjat förfesta…

 

På ställe jag bor, bor även två katter. De är nice. Jag har förresten bott här vid ett tillfälle förr, det var förr tre och ett halvt år sedan, då bodde jag och Anna här ett dygn. Får se hur många det blir denna gången. Har redan frågat runt om man får discount om man bor länge på ett och samma ställe, det får man. Får slå ihop för- och nackdelar på olika alternativ under morgondagen.

 

Under dagen idag (29 jan) har jag gått runt i Kota Kinabalu och dels snackat med tre olika turistinformationer om dykskolor och dels sökt upp dessa och snackat med personer på dyskolorna. Har bestämt mig för att välja en skola som heter Diverse Borneo, verkar vara ett mycket bra ställe, det känns riktigt bra faktiskt. Jag satt banimaj och pratade med en Mark på skolan i nästan en och en halv timme. Efter jag varit där stack jag runt och pratade med guest houses om det var något som kunde ge mig ett riktigt bra pris för tre veckor, det är nämligen så lång tid utbildningen kommer att ta. De är inte så villiga att förhandla, det rör sig om typ tio procents rabatt på de flesta ställena. Det är ju i och för sig två nätter gratis, men hade hoppats på mer. Imorgon skall jag göra tre såkallade ”fundives”, alltså dyk som inte är något utbildningsdyk, utan som jag skall göra för att nå upp till över 40 dyk som behövs för att få starta divemasterutbildningen. På måndag inleds utbildningen, spännande! Ha det gött, det är final i asiatiska mästerskapen idag.

 

Notis: Har Donkan Kuala Lumpurs snabbaste wifi?