Knölvalar

 

Plask, plask, plask! Gå lite mer på djupet, nu blev det blött! En del blåsande och lite sprutande! Oj, var du också där? Strumt samma, jag tänkte blåsa lite till! Nu blev det blött! På det igen bara! Återigen dags att gå på djupet, innan avslutning med lite extra blåsande och sprutande! Idag har jag sett valar.

 

Och delfiner (även albino). Stingrocka, sköldpaddor, languster, massa fiskar, räka, krabba och en massa, massa andra spännande djur. Vilken dag! Vart skall jag börja någonstans? Tror jag tar det från början.

 

Idag var det skartp läge, inte läge att ligga och dra mig till tio i sängen längre. För då hade jag gått miste om den tre dagar långa havsturen, och med facit i hand hade det ju varit litre tråkigt. Minst sagt. 05.56 ringde klockan, lite snooze till 06.01 innan det nya alarmet brassade igång i mitt egna tremannarum (hade tre sängar, prövade faktiskt ut alla tre för att komma fram till vilken jag ville ha, bytte högra sängens madrass till mellersta sängens sängstomme för att få lite, lite extra tillgång till wifin samtidigt som jag vände på mig så att kudden flyttades till fotändan för att få bästa kombinationen av wifitillgänglighet och bekvämlighet). Liten dusch på det, snabb frukost, och sen, pang, som ett brev på posten stod Mauricio (chefen på dykföretaget jag skulle dyka med) i dörröppningen till hostellet). Strålande tajming!

 

Hoppade på båten och åkte iväg ganska tidigt. Klockan var inte mycket mer än 7. Ovanligt att brassarna lyckades hålla tiden, ja inte riktigt förstås, men nästan. Det var sagt att båten skulle lämna bryggan klockan 7, det gjorde den inte. Men nästan. De ungefärliga 80 kilometrerna från Caravelas till Abrolhos tog lång tid, väldigt lång tid. Men det berodde på ett, icke alltför besvärligt, "problem". Nämligen att en stor drös med knölvalar hade tänkt att vissa upp sig för oss på vägen dit. Stundtals kändes det som att den ena försökte överglönsa den andra med hopp hit och skruvar dit. Vilka majestätiska djur! Ojojoj! Har nog fortfarande gåshud, faktiskt. Eller beror det på att jag har bränt mig idag och att det är anledningen att min hud reagerar. Oklart vilket. Tillbaka till valarna, vilken otrolig känsla! Vid ett tillfälle hade vi ett stort gäng valar (kanske fem?) runt båten, boatmannen stängde av motorn för att inte distrahera dem och en snubbe slängde sig upp i masten (snarare klättrade upp de fem-sex metrarna upp) för att få bättre utsikt var de tog vägen. Det var stirrig stämning på båten. Vi turister sprang fram och tillbaka mellan barbord och styrbord, förern, tillbaka till styrbord innan det var dags för förern och sen barbord igen. Ni förstår. Snubben uppe i masten skrek och pekade vilket håll vi skulle ha koll på och vi sprang snäll dit för att fotografera. Vilken show! Helt plötsligt får killen panik och bara skriker. Men vart pekar han? Mot oss (därifrån han står i princip rakt ner), eller? Som tagit ur en film (verkligen) glider en mäktig knölval upp precis underifrån båten, bara ett par meter ifrån oss där vi står och han bestämmer sig dessutom för att blåsa just då! När han gled upp från vattnet var vi bara ett par enstaka meter ifrån den! Galet! På en höft skulle jag säga att jag har sett 25 stycken knölvalar idag. Ja, faktiskt i hela mitt liv. Men det blir ju idag också.

 

Båtbesättningen blev lite extra till sig vid detta tillfälle när den valen kom upp ur vattnet precis där vi befann oss, men det var en annan sak som drog tills ig deras uppmärksamhet ännu mer. Nämligen delfiner, eller inte vilka delfiner som helst, utan en spcifik delfin. Det var en albino delfin. De är inte alls vanliga, skulle det visa sig. En av snubbarna på besättningen berättade att han har åkt här väldigt ofta enda sedan harn var åtta bast och han har aldrig sett någon tidigare. Så ovanliga är de. Sjukt att man skulle få uppleva det på köpet också. Såg tre stycken (lyckades fåtografera alla tre på samma foto) och de simmade sådär retsamt framför båten som bara delfiner på film (onekligen inte) kan göra. En från besättningen skrev till och med efter kameran, han ville att en polare till honom snabbt skulle hämta kameran så han kunde få ett foto. Det fick han inte. Jag däremot fick ett bra foto. Majestätiskt!

 

Efter dessa händerlser var det dags att dyka. Första dyket var bra, men inget som går till hisotren som världens bästa dyk precis. Såg en sköldpadda och lite såroliga fiskar och korallrev och så. Men ingenting som jag hade legat och hetsat upp mig på mitt i veckan direkt. Ja, inte ens till helgen. Nattdyket däremot, nu snackar vi! Vi hann knappt ner i det mörka vattnet (gillar verkligen nattdyk, det är något speciellt med det asså) innan vi hann se både att gäng sköldpaddor, en stor stingrocka och räka, languster och feta fiskar! Men kvällens höjdpunkt var den fantastiskt stora sköldpaddan som låg och sov i en grotta! Asså den fetaste jag någonsin sett! Tror inte det finns några större varianter. I hela världen. Helt ärligt. Divemastern konstaterade att den var två meter lång (inte riktigt lika bred, var inte en cirkukär sköldpadda) och hade ett helt enormt huvud! Helt sjukt! Måste googla upp det vid något tillfälle om det ens finns så stora paddor, eller om jag drömde eller nått. Helt galet det också!

 

Dagens skämt får jag utan tvekan ge till mig själv. Efter bara ett par timmar när vi redan hade sett ett gäng valar drog Eduardo (fantastisk kille för övrigt) och hans flickvän Joyce (mycket trevlig tjej som jag tyvärr inte kan prata med då hon inte förstår engelska och jag inte förstår portugisiska) och Joyce ner på sitt rum för att göra någonting. När de senare kom tillbaka sade jag till Eduardo (vi kände varandra vid tillfället på tok för dåligt för att man egentligen skall dra iväg ett sådant här skäm) att de precis hade missat tio valar som var sjukt nära båten. Han blev tydligt uppgiven och frågade (egentligen lite retoriskt): "Nä, du skämtar!?". Jo, det gjorde jag ju faktiskt. Vi fick oss i alla fall ett gott skratt.

 

Känns svårt att toppa upplevelserna från dagen, men det bästa är att jag har två dagar till ute till havs! Sämre kan man ha det. Nu skall jag sova. Det finns ju trots allt en dag imorgon också. Man är ju inte 20 längre.

 

Hur funkar det nu egentligen, om man står bredvid en snubbe på en urinoar, är det då okej att lägga en brakare?

 

 

Delfino

 

 

Albino delfin i mitten - ser ni?

 

 

Många frusterande bilder på plask. Valarna var lite för tidiga (alternativt jag lite för sen, oklart vilket)

 

 

Denna blev dock okej...

 

 

...och denna, faktiskt, mer än okej!