Klar med Advance Course!

 

Goddagens allesammans.

 

Då var det återigen dags för en uppdatering av sidan, igår gjorde jag två nya dyk, det ena var ett navigeringsdyk där jag hade stora problem med kommunikationen under vattnet med min instruktör Iain, han är förresten skotte. Själva navigeringen skötte jag hyfsat när jag väl förstod, men får jobba med kommunikationen som sagt. Får ta itu med det vid ett senare tillfälle. Det andra dyket handlade om att hitta och kunna kontrollera sin bouyancy, vilket innebär att man ska hitta sin punkt i vattnet där du varken sjunker eller stiger, och sen när du vill upp eller ner styra detta med volymen luft i lungorna. Detta skall vara väldigt svårt, men denna bit satte jag faktiskt ganska klockrent om jag ska vara ärlig. På botten fanns hinder placerade som dels var utformade som ringar och dels som ja, egentligen ringar de också, fast typ elipser. Det fanns i all fall två olika sorters hinder. Det var riktigt kul.

Här byter vi dag (20 januari), idag har jag hittills gjort två dyk, där det ena handlade om att gå ner till 30 meters djup, det var riktigt kul. Precis innan dyket berättade Iain att han skulle hålla mattelektion med mig nere på botten, han visade en summa på fingrarna och jag skulle addera en summa så det blev tolv. Detta skall tydligen vara riktigt svårt eftersom hjärnan inte får tillräckligt med syre för att kunna tänka ordentligt (låter ganska grovt, men det var så jag uppfattade det =). Jag skötte mig hyfsat nere på botten, hade lite problem när talet fyra eller åtta kom upp, men skötte mig på det stora hela okej. En annan rolig parentes var att han tog med sig en tom halvliters flaska, fylld endast med luft, ner på botten och när vi väl var nere var den totalt ihopskrynklad, häftigt. Sen fyllde han den med hjälp av sin reservregulator och skulle visa den när vi kom upp, men han tappade den, sånn sopa. Tydligen skulle den vara jättehård och typ smälla till när man öppnade den, en visning i hur viktigt det är att andas hela tiden och inte hålla andan så lungorna kan, kanske inte sprängas, men ändå skadas allvarligt.

Det andra dyket idag handlade om att navigera med hjälp av omgivningar, samt att lära mig hur en dykdator fungerar, det var kul och hyfsat lätt. Blev jagad av en stor (tydligen obehaglig) fisk, samt att jag blev brutalt påhoppad av en annan typ rund fiskbulle på botten. Kan även vara att jag trampade på den och fick rejält ont i vristen, vet ej vilket som är sant.

Ikväll var det även nattdykning, var riktigt skoj och annorlunda. Vårt stora mål med dyket var att hjälpa barracudor med att gå till atack och döda byte, allt eftersom våra ficklampor hjälper dem med att lokalisera var maten finns och sen gå till anfall. Vi misslyckades dock, vi såg något anfall, men tyvärr ingen fångst. Käkade precis världens starkaste mat, har ont i munnen. Nu har jag bockat av en av fyra utbildningar, dock är denna fantastiskt kort, men har tagit mig en liten bit på vägen iaf =)