Kinabatangan

 

Ugglor, näshornsfåglar, örnar, hägrar, orangutanger, långsvansade makaker, kortsvansade makaker, gibbons, laguner, ödlor, kungsfiskare, flygande rävar, vildkatter, uttrar, silverlövsapor, grodor, en skorpion samt en liten orm är en del av allt det jag såg när jag besökte floden vid namn Kinabatangan och bodde vid den ute i Borneos djungel i tre dagar.

 

Det började mycket bra när vi skulle bli skjutsade till boendet och en stor utterfamilj tyckte det var en bra idé att posa på strandkanten, detta följdes av en nattur på floden (totalt mörkt) med en uggla, vildkatt, några kungsfiskare och lite annat smått och gott.

 

Måste säga att det är så totalt underbart att vara ute i regnskogen och se, höra och uppleva alla djur och den fantastiska naturen. Somna på natten till alla insekters och grodors otroligt höga stämmor samt att vara ute och promenera tillsammans med alla myggor och insekter, kan det bli bättre?

 

Jag var totalt ute på elva stycken guidade turer under mina dagar i skogen och var ute och fiskade lite i floden också. Allt var sjukt lyckat förutom just fiskningen. Fastnade i ett träd ett gäng gånger när jag skulle sula ut linan, fastnade i botten typ hundra gånger, tappade masken femton gånger, kunde inte ens sätta på masken på kroken och visste inte hur man skulle göra när man hade droppat ner kroken i vattnet. Jag fick ingen fisk. Jag är inte bitter.

 

Annars, förutom alla fantastiska naturupplevelse, hände ett gäng roliga saker. Vad sägs om att sitta tillsammans med några sköna svenskar jag träffade i skogen och glo på arbetande myror som jobbar med att bära in kakbitar i sitt bo inne i en kruka? Kanske att lira fotboll med kämpande malaier när solen steker på och alla bara vill vinna? Vara ute valborgsmässoafton (att folk inte kan hålla sig undan flaskan...) med sköna svenksar på en fantastisk nattrekking med en underbar guide som snällt berättar att en honfågel är singel och frågor om någon är intresserad av numret? Sitta tillsammans med en av ovannämnda svenskar och fira valborg runt en egen liten majbrasa, gjord av en mobiltelefon med påslagen lampa som riktas upp i taket och drar till sig mängder med insekter som bombar upp i plåttaket och låter som en knastrande eld när andra insekter passerar nere vid lampan och skapar den klassiska variationen av färger som är så typiskt för en gedigen majbrasa samtidigt som man löser alla världens problem tillsammans med en nyöppnad risvin?

 

En annan underbar sak var att varje dag avslutades med sång och dans i restaurangen med alla anställda vid gitarrer och "mikrofoner på mikrofonställ" (sopkvast med en ficklampa på toppen) med mycket skratt och skön allsång. Otroligt nice stämning!

 

Valborgsmässoafton firades, inte enligt traditionera i stadsparkan, utan i Borneos djungel, första med lite guidade turer, sen med groddans á la Små Grodorna (guiderna hade lärt sig den), sen med lite Pippi Långstrump, för att återgå till flaskan med risvin. Mycket lyckat.

 

Dagarna gick snabbt och plötsligt sitter jag på mitt hostel i Sepilok igen och laddar inför morgondagens orangutangsspaning på Sepiloks orangutang- och rehabiliteringscenter.

 

Grattis lillebror! Du blev idag sjutton år gammal. När Leo Messi var sjutton år gammal hade han gjort sitt första mål i La Liga. När gör du ditt första mål i La Liga?

 

Bjuder på tre bra bilder, ett litet urplock från en massa bilder jag lyckats ta under mina dagar i djungeln.

 

 

Färggrann

 

 

Leksugen

 

 

Äcklig?