IKEA

 

Då plötsligt efter att jag kommit tillbaka från orangutangcentrat och efter att jag hade käkat middag, gått och lagt mig, vaknat, käkat frukost, lunch och lite middag var det dags för, återigen, en av mina långa resor. Denna gång började den på Sandakans flygplats, nästa anhalt Kuala Lumpur, nio timmars väntan på flygplatsen och närmre fjorton på planet och sedan var jag framme i Europa och London. Efter ett par timmars väntan på Stanstead var nästa anhalt Düsseldorf. Lokal tid var jag framme på Düsseldorfs centralstation, där brorsan mötte upp mig, några timmar innan midnatt mellan fjärde och femte maj, vilket innebär, med de olika tidszonerna, att jag varit på resande fot dryga trettio timmar.

 

Jag började min resa i taxi från boendet i Sepilok (till Sandakans flygplats) vid sju på kvällen den tredje maj (lokal tid), och var alltså framme lokal tid i Düsseldorf lite innan tolv på natten mellan fjärde och femte, även detta lokal tid. Usch och fy. Alltid lika skönt när det är över dock =) Nu är det bara en tio timmars bussresa från Düsseldorf till Malmö som är kvar, sen slipper jag ha ångest inför fler långresor. Inget wifi på planen heller förresten, det var det värsta!

 

Vad gör man på ett flyg, som enligt tidtabellen skall ta 13 timmar och 45 minuter (var dock framme fina fem minuter innan planerat)? Ja, vad gjorde jag? Åt lite mentos med smak av yoghurt, snackade lite med engelsmannen bredvid mig som blev pank och sov på Kuala Lumpurs flyplats i tre nätter samt underhöll mig när en kvinna tre rader längre fram försökte släcka lampan över huvudet, och lyckades precis när hon skulle tillkalla hjälp, kul. Sen blev det väl lite av ”det vanliga” också; läsa, spela hjärter på datorn (tvålade till de rejält, dock tog det fem försök…), äta, sova, äta, sova, samt kolla ut genom fönstret och låtsas att man vet över vilket land man är för tillfället.

 

Väl på plats i Düsseldorf mötte som sagt brorsan upp mig på centralstationen och kvällen blev ganska kort med en turkisk pizza på något hak följt av lite drickande av iste och en delad chipspåse uppe i lägenheten.

 

Första heldagen tillbringades, i alla fall av mig, i vertikalt läge, väldigt länge. Trots att de två äldre bröderna Malmberg lade sig runt två, gick inte den yngre av dem upp förrän tre dagen därpå, hade dock tid till en frukost på en timme mellan nio och tio till innan jag lade mig igen. Jag skyller helt och hållet på att det är jobbigt att flyga och att detta tar på krafterna, finns ingen annan förklaring.

 

Efter att jag äntligen funnit mig och gått upp ur sängen var det dags för mig att möta brorsan på jobbet. För er som inte vet det har han hittat ett jobb på IKEA (ironiskt va?) i Düsseldorf. På plats trodde jag nästan att jag var i Malmö när jag först möttes av en svensk flagga utanför byggnaden och senare såg burkar av märket förvar, glas av märket solbränd samt täcke av märket mysa gräs (vem kommer på det?) inne i byggnaden. Efter att vi krängt lite köttbullar (jajamen) och blivit önskade en smaklig måltid (svenska även detta) och gått förbi skyltar med reklam för mandeltårta (tyskarna verkar gillar våra tre sista bokstäver i alfabetet) var det en liten promenad runt Düsseldorf som gällde innan sängen väntade.

 

IKEA i Tyskland är bättre än IKEA i Sverige. Jag tänker inte på något annat än att när man köper en korv med dricka för en euro (ja, jag snackar egna erfarenheter) får man inte bara ketchup och senap som tillbehör, utan dessutom någon dressing, ättiksgurka och den ack så fina rostade löken till. Kamprad, dags att ändra utbudet i Sverige snart?

 

Ses snart! Puss och kram, bli inte lam!

 

 

Från Sepilok, ej Düsseldorf