Förändringar

 

Hi Malbööörg, time to wake up, gooooodmoorninnng Malbööörg, are you pumped for work? Picking some avoooocaados. Gooooodmorninnnng Malböööörg, are you interested in Maccas breakfast? Med en gitarrspelande och sjungande Big John var det inte svårt att ta beslutet i söndags morse (3 april) vid halvsexsnåret att det var McDonalds frukost som gällde. Två otroligt trötta men hungriga backpackers satt ett par minuter senare på Maccas uteservering och knaprade i sig varsin Sausage and Egg McMuffin (heter de så?). Det smakade fantastiskt.

 

Måste rätta mig själv på en liten sak som jag har skrivit tidigare, vi har inte en 38-timmars vecka, utan vi har istället en 43-timmars vecka, trots att vi slutar redan halv ett på torsdagar (ordinarie tid) så får vi ihop så mycket timmar de andra dagarna att lönekuvertet inte blir lidande ändå. I torsdags (snart två veckor sedan nu) dock när vi var så duktiga att vi hade planerat ihop vår rundtur på torsdagen istället för fredagen som det nu blev hade vi hyrt en bil. Men nu ville de ha oss hela dagen, vilket innebar ytterligare fyra timmar, så då blev det 47 timmar istället. Folket på bilfirman var dock så snälla att vi kunde skjuta på det och ha bilen på fredag och lördag istället för på torsdag och fredag vilket ledde till att vi kunde ha två heldagar runtomkring Atherton och besöka diverse platser vilket var helt fantastiskt.

 

En liten parantes att efter en halv svensk sommar och nu faktiskt tre månader här (tiden går otroligt snabbt) har jag äntligen gått in mina sandaler! Riktigt sköna och underbara.

 

Om jag inte har berättat det har John O dragit till Sydney och kommer stanna där i två veckor för att besöka lite vänner, men han kommer alltså tillbaka hit och kommer fortsätta att jobba på Howe Farming efter dessa två veckor. Han kommer tillbaka nu på måndag. Men frågan är om jag är kvar då… Läser ni kommande inlägg kommer nu få svar på det. Big John kommer dra härifrån på söndag, det är synd det också. Efter jobbet för ett gäng dagar sedan drog han till internetcafét för att boka flyget till den elfte, men det slutade med att han bokade dagens flyg istället för måndagens. Klassiskt misstag, har det hänt någon annan? =) Han ringde och de fixade det åt honom! Schyssta personer!

 

Nu när jag har jobbat på farmen i ganska exakt en månad kan jag berätta lite om farmen också. För er som inte vet om det drog en cyklon igenom nordöstra Australien för typ sex åtta veckor sedan. Bör också tilläggas att allt detta jag berättar nu är inte helt källkritiskt, källan är en svensk tjej från Västergötland någonstans eller så. En arbetskamrat. Denna cyklon döptes i alla fall till Yasi och hade en fart på 300 km/h, vilket är massivt. Den tog med sig allt i sin väg (tror det är ganska kliniskt citat). Det var så att timmarna innan bytte den väg och drog fram över ett annat ställe istället. 95 % av alla bananplantor i nordöstra Australien totalförstördes (låter saftigt mycket, men det var så hon sade), och tack vare att cyklonen valde en annan väg än den ”planerade” klarade sig hela Howe Farmings bananodling i princip oskadd. Enkel ekvation enligt utbud/efterfråga säger att om efterfrågan på bananer är den samma som innan (vilket den i detta fall naturligtvis är) fast utbudet är begränsat (ja, det är det), höjs priset drastiskt i affärerna på banan. Nu kostar bananer cirka 3-4 gånger så mycket som innan cyklonen. Knappa hundra kronor kilot kan man handla bananer för. Då får man trots allt räkna med att typ halva vikten slängs med skalet. Saftigt värre. Dennis Howe (son till son till grundaren av företaget eller nått) är nog fantastiskt nöjd, inte nog med att hans bananer klarade sig, hans konkurrenter har det svårt, samt att han kan ta mycket mer betalt. Det bjöds på bananer för några dagar sedan (som dessutom plockats mogna, inte som de allra flesta som plockas omogna). Dem smakade gudomligt!

 

Har också varit jobbat på en annan farm än den vanliga. Galna Bryan var chef och han är fantastisk. Vi plockade som vanligt avokados. Rolig dag helt enkelt, inte mycket mer att säga om den saken.

 

Har också passat på och jobba på bananfarmen en hel dag. Ryktena sade att det var deleafing (skära bort stora blad från bananplantorna) som stod på schemat. Låter roligt. Dock blev det istället egregation (eventuellt helt fel), vilket handlade om att vi skulle röja upp väg och förbereda väg för de som skall deleafa (förklaring ovan), diesla (det jag gjorde några veckor sedan), de som hugger ner träd (kommer inte ihåg vad det heter, eller jag vet nog inte rättare sagt), samt för de stora starka hunpersen (de som lassar ner 40 kilosklasarna av bananer och bär dem på sina axlar och inte rör en min). Det handlade i praktiken om att gräva fram väg i gångarna. Gräva bort gamla dieslade bananplantor, gräva upp slangen som förser plantorna med vatten samt ta bort nerhuggna träd och rensa upp alla gamla plastpåsar som ligger och skräpar från banorna. Det var kanske inte jättekul, men dagen gick snabbt, dels eftersom det var något nytt och dels eftersom jag jobbade med Big John och Dom hela dagen, kul. James och Alex ansåg när klockan ringde halv sex på morgonenatt det var för tidigt att gå upp till en valfri dag på jobbet (ingen avokadoplockning, så vi fick välja om vi ville jobba eller inte), så de jobbade helt enkelt inte.

 

Eftersom ingen hade skadat sig på jobbet på tre veckor (någon slags policy och rolig belöning) bjöd cheferna på lunch, det var goda subwaysbaguetter som stod på schemat när man kom tillbaka till Package Shed (typ huvudbyggnaden) under lunchen. Nice. Fin sista dag för John på jobbet. Vi är lediga på söndag så det blev helt enkelt hans sista dag.

 

Frågan är om det största skriket i dagarna kom från Doms mun när jag visade honom en massiv spindel från Big Johns rygg idag eller om det kom igår från alla långfingerspekande passagerare på Mareebabussen (den bussen som kör folk som bor i Mareeba till Mareeba), med Bryan som chaufför, när han totalt i onödan (precis innan korsningen där Mareebabussen kör vänster och Athertonbussen höger) brände om oss i våran buss.

 

På vår första lediga dag, fredagen, drog vi ”som vanligt” till Lake (Eachum) för lite grillning. Denna gång blev det även en liten regnskogspromenad från min sida, området är trots allt en nationalpark. Det var riktigt fint och vackert. På vägen till nationalparken stannade vi på (Yungabarry Butchery) (vilket väl kan jämföras med Bulltofta kött) för att handla lite kött till grillningen och kock Big John var som ett litet barn på julafton när han kunde välja och vraka bland alla slags köttsorter. Med en Dominic och en Alex som verkligen bara ville ut därifrån eftersom notan drog iväg kunde vi inte göra så mycket mer än att dra ut efter en nota kött på knappa tvåhundra spänn.

 

Efter torsdagens jobb har vi haft några dagar ledigt nu och de dagarna kan man spendera lite som man vill. Dominic, Alex och James fick in en ny stor tv på sitt rum och detta firade de med att handla en DVD-spelare och hyra lite filmer. Själv firade jag dagarna genom att gå ner i den lokala livsmedelsaffären och handla honungs- och banansmakande mjölk. Konstig kombination, inte speciellt god heller.

 

Ledsen det var längesedan jag uppdaterade senast, har haft problem med internetet som inte gillar min hemsidshemsida. Hoppas verkligen det kommer funka kontinuerligt nu!

 

Någon kommentar om bananfarmer?

 

 

Gömd padda = brist på fantasi från min sida