Fansanslöstastiskt

 

För er som inte riktit har hängt med, har jag varit ute på havet i fem dagar och har inte uppdaterat sidan. Men har skrivit på min blogg varje kväll (tror jag) och summerat varje dag för sig, nedan är resultatet.

 

2 mars – dagen innan båttrippen

Måste bara skriva ett par saker om kvällen innan jag drog hit, ganska händelserik kväll faktiskt…

 

Jag har inte varit i Cairns speciellt länge, men har ändå varit inne i livsmedelsaffären (Woolwort´s tror jag) ganska många gånger. Är väl lite som farsan, glömmer hälften varje gång. Jag har, vid minst två tillfällen gått ut ur affären och verkligen gått åt ”rätt” håll för att sedan vända och få gå åt andra hållet. Jag har varit totalt säker på att jag har gått åt rätt håll, men icke. Dock kom jag på att det finns två ingångar i affären, man kan liksom gå ”rakt igenom affären”, så då har det inte varit så konstigt att jag har gått åt fel håll, eftersom jag dessa två gånger säkert har betalt på ”fel sida” då. Men nu har jag lärt mig systemet, lagom till jag skall åka!

 

Sprang för övrigt in i ”solbrillsjapanen” igen. Hans solbränna är värre än den dåren på bilden i inlägget "Jobb", inlagt 8 mars.

 

Har läst ut en bok och kommit drygt halvvägs i min andra bok under resan. Både inhandlades för tio kronor styck i Löddeköpinge i icke namngiven konkurrerande livsmedelskedja till ICA Maxi dagarna innan avfärden från Kastrup. Man blir ju helt ”beroende” när man väl har satt igång och läsa. Det är nog därför jag inte har läst så mycket tidigare ;)

 

Morsan, kommer du ihåg när jag skulle laga mat och jag köpte en skabbig konserverad spaghetti och köttfärssås? Den uppskattades inte, men jag har käkat en betydligt värre variant av spaghetti och köttfärssås än så. Den låg i lådan: ”Use a little, give a little” i det gemensamma köket. Helt enkelt där man dumpar sina överblivna matrester. Jag förstår varför någon smart själ lade den där. Där var ju inget kött i den till att börja med, sen var spaghettin skum och såsen smakade typ… i alla fall inte köttfärssås :D Men gratis var den så jag får väl vara nöjd ändå? Summan av kardemumman: Morsan, jag tycker att du skall vara tacksam för den måltiden jag tillagade! Detta blev min sista måltid innan jag entrade båten.

 

Efter gårdagens entimmes solning (helt sant) blev jag såhär röd (bild finns inlagd under "Jobb: 8 mats", eller vänta, jag brände mig inte, jag kör helt enkelt en ”Disse-förnekar-solbränna-i-Thailand”-variant. För er som inte känner till det brände sig Disse rejält i solen en dag i Thailand. Han var galet röd, det var i alla fall den värsta solbränningen jag har sett. Men han förnekade det trots allt. Efter många om och men kunde han ”erkänna” att han: ”Kanske fått en liten, liten nyans av rosa” på kroppen, ”men asså det gör inte ett dugg ont”. Då säger jag helt enkelt samma sak: ”Jag har kanske fått en liten, liten nyans av rosa, men asså det gör inte ett dugg ont” :D

 

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/spel/article8648928.ab

 

Ball artikel!

  

3 mars – Läskigt (ingen kontakt) och mördande (rovfiskar skyldiga)

Är någonstans ute kring Stora Barriärrevet ungefär en och en halv timmes båtfärd ifrån Cairns. Måste börja inlägget med att det är ganska läskigt eftersom jag varken har tillgång till internet eller ens täckning på telefonen. Tänk om någonting händer där hemma? Jag kommer ju inte kunna få någon kontakt med familjen förrän måndag.

 

Morgonen började faktiskt med en dusch idag. Klockan stod på sex trettio och efter duschen och en snabb ”frukost” bestående av en tredjedels påse sourcream and onion var det snabbt iväg till hamnen för att stiga på Reef Xperience som skulle skjutsa ut oss till Reef Encounter som kom att bli min bostad för natten, samt tre nätter till. Var så pass seriös att jag kvällen innan gick ner till hamnen för att kolla in varifrån båten gick, så nu visste jag ju vart jag skulle gå, skönt. Då skulle det ju inte bli några problem när jag väl stod där onsdag morgon. Eller? Jag var helt säker på att jag visste var jag skulle, men icke. Det är väl kanske ingen hemlighet att det finns en hel del båtar i Cairns hamn, som trots allt är ”fader” för dyksugna turister i Stora Barriärrevet. Jag hittade inte rätt båt. Haha, gick till och med så långt att de ringde efter mig och frågade. Men då var det inga problem, för hade redan kommit rätt och snackat med anställda, var typ sju meter från båten och skulle precis gå på.

 

Efter en fin frukost (lägg märke till bristen på ”) bestående av stora bullar med halvvarm bacon och stekt ägg samt tre olika varianter av melon klarade man av ”taxin” (= båten som tog mig till den stora båten där jag nu är och bor, tror de sade det sju gånger) lika lätt som Zlatan gör mål i Serie A.

 

Den första ”water session” bestod inte av dykning, utan fick nöja mig med lite snorkling eftersom vi bara hade tre dyk idag. Snorklingen var kanske inte någon större höjdare (eller motsvarigheten till höjdare heller = sjunkare, för jag dök ju inte… =). Man blir väl lite bortskämd kan jag tänka mig. Fick dock några fina foton med ljus som bryter vattenytan och skuggas av snyggt mot korallerna. Nice.

 

Annars är väl det mest spektakulära att det märks att det inte är dykning i Malaysia längre, här är det seriösa puckar. Till att börja med hålls dive briefing (information om dyket) inte på två och en helv minut, det är långa uppsatser på kvartar vi snackar, där säkerhet hela tiden hålls i fokus. Det är inte heller skämtsamma frågor om alla dykare har kommit upp i båten igen (har tidigare varit: ”Are everybody here? Can those of you who not are here, please put up an arm), utan fantastiskt seriösa avcheckningar varje gang man hoppar ner I plurret och varje gang man kommer upp upp plurret. Nu är det inte längre 50 bar (lufttrycket i tanken ) som gränsen går på när man skall göra sitt safety stop (säkerhetstryckuttjämning där man stannar på fem meters djup i tre minuter), utan 70. Detta kontrolleras noggrant när man kommer upp. Mitt sista dyk i Malaysia var jag på tre meters dyk och typ ”snorklade” tills jag hade 10 bar kvar, men ingen kontrollerade mig alls. Här är det hårda puckar. Under vårt nattdyk (kommer till det senare) satte de dessutom på chemical glows tror jag de heter, på våra tankar så vi skulle synas. Sånna som säljs på malmöfestivalen till fjortisar. Typ ett självlysande plaströr. Dessutom poängteras inför varje dyk att vi inte får gå till mer än ett visst djup (som de bestämmer), vilket också kontrolleras när vi kommer upp. Här är det hårda puckar ;) Nöjer mig med skillnaderna där.

 

Dagens incident får jag väl också berätta om. Har för tillfället 270 dollar i min plånbok, vilket är galet mycket pengar. Börjar bli trött på att betala 35 kronor i avgift varje gång jag tar ut pengar, så lassade rejält sist. Multiplicera med typ 6,7 så får ni i kronor. Dessa sedlar låg i min plånbok som låg i min oknäppta ficka till mina badbrallor som jag hade på mig när jag snorklade… Tack för att jag hade på mig en våtdräkt. Till och med mina mynt och min plackers var kvar i fickan när jag kom upp på land. Var rädd för mobilen, men den låg inte där sånn tur var. Haha, så nöjd man är när man klarar sig helskinnad :D

 

Har hänt mycket idag, får till sist berätta om en viktig lärdom inför mitt fortsatta resande. Det tar ganska exakt en vecka för en våt handduk och fuktiga t-shirts att mögla i en försluten plastpåse. Endast 7 dagar, nästa gång får jag göra något åt saken efter 4-5 dagar ;)

 

Glömde ta av regulatorslangen (typ en slang) från tanken idag efter andra dyket vilket ledde till att jag inte fick påfyllt tanken inför nattdyket. Glömde några andra saker också, samt gjorde fel på något. Samt att efter första dyket där jag mestadels höll i navigeringen kom vi upp trehundra meter fel. Divemasterhånen har haglat friskt mot mig idag ;) Jag tror inte att de tror att jag är divemaster. Haha!

 

Nattdyket var fett idag. Fick se ett gäng ”kills”, stora rovfiskar som käkar lite mindre fiskar är alltid kul att se på. Man ”provocerar” fram det genom att man lyser på de små fiskarna för att underlätta jakten för rovfiskarna. Riktigt ball. Fick en på film också förresten. Ball. Rovfiskarna heter Giant Trevul… någonting. Riktigt fula.

 

Umgås och dyker med två stockholmare, riktigt sköna. Dock håller en av dem på AIK, har inte orkat ”ta konflikten” ;) ännu, får väl kanske göra det vid ett senare tillfälle, haha ball.

 

Klockan är inställd på tjugo i sex. Halv sju är första dyket, följt av frukost och ytterligare två dyk fram till typ lunch, sen skall jag börja jobba här på båten. Diska och laga mat och sånt, fast chilla lite och dyka också såklart! =)

 

Har det bra här, ser verkligen fram emot att plocka avokado sen också, nu flyter det på =) Gillar Aussie!

 

4 mars – cirkulerande hajar

Tidig morgon, revell noll sex noll noll. En icke alltför god frukost där wegevite inkluderades. För er som inte vet vad detta är, så är det en sjukt skabbig bredbar salt sörja som tydligen australiensare tycker om. Mitt straff från gårdagens nattdyk där jag gick ner fem meter för djupt innebär fem stycken skedar med wegevite. Sköljde ner skiten med äpplejuice, trots detta fantastiskt skabbigt.

 

Gjorde tre dyk idag, snabb sammanfattning av dem är väl att första dyket såg vi sköldpadda, haj och rocka. Andra dyket var häftigt vid en stor vägg där botten försvann väldigt djupt ned och tredje var ett fantastiskt nattdyk.

 

Kan ha varit något av det häftigaste jag gjort, innan dyket matade vi småfisk med matrester och helt plötsligt dyker fyra stora hajar (grey reef shark) upp och stannar kring båten en kvart typ. Sen precis innan vi skall hoppa i plurret är där många cirkulerande hajar runt omkring. Sjukt häftigt. Gör det ännu mer spännande att det faktiskt är mörkt och att man inte ser mycket.

 

Under dyket såg vi hajar, samt en rovfiskssort vid namn Giant någonting, samma som igår. Kallas GT, enklare! Vi såg ett par kills till idag, men det häftigaste var när vi såg en kanske 25 centimeters stor fisk och undrade om GT-firrarna kunde käka denna. Vi alla tre lös på den och det tog inte lång tid innan den, precis framför våra ögon blev uppkäkad med lite köttremsor hängandes kring rovfiskens mun. Applåder och highfives avlösta varandra innan vi insåg att vi indirekt faktiskt dödat en vacker regnbågsfärgad firre. Men han hade säkert dött ändå, det var häftigt.

 

Är sjukt trött nu, klockan står på lite över elva, skall upp tidigt imorgon, typ kvart över fem, för att planera frukosten för kunderna på båten innan morgondyket halv sju. Sammanfattningsvis idag kan man väl konstatera att man säkerligen inte många fler gånger i sitt liv kommer att hoppa i vattnet där flera stycken cirkulerande hajar väntar. Man vet väl att dem inte kommer göra något, men vissa av dem är dryga en och en halv meter långa, de är rovdjur och har vassa tänder…

 

5 mars – Sverige vs. Danmark

Upp tidigt, klockan på kvart över fem. Förbereda frukost, ta ett dyk, städa rum, dammsuga, dyka igen, diska ett par gånger, göra ett nattdyk, äta lite, diska lite. Kort summering av dagen, men det viktigaste idag var nog pokermatchen. Head´s up: Mattias vs. Mårten, Lomma vs. någonstans på Jylland, men det viktigaste av allt, Sverige vs. Danmark. Vem vann? Ja inte Danmark iaf ;)

 

10 dollars insats, sju spelare, ettan fick 50, tvåan fick 20. Eller om man så vill, Sverige fick 50, Danmark fick 20 ;)

 

En bra dag med återigen mycket bra dyk, jag dyker trots allt vid Stora Barriärrevet. Tre dyk blev det, skall se om jag kommer ihåg de på rak arm. Nä, det gör jag inte. Men sista dyket kommer jag ihåg, det var ett nattdyk, fick återigen se en kill, vi såg tre hajar och passerade inte någon otillåten gräns. Vi fick max vara nere i 30 minuter och fick max gå ner till 10 meter, kom stolt upp och visade upp en dator som snällt berättade att vi hade dykt i 30 minuter, samt haft ett maxdjup på 10,3 meter. De tre decimeterna ”bjöd” dem på! Skönt. Skall kanske dra igenom reglerna igen, det är så att om man passerar maxtiden med en minut får man äta en sked av skabbig wedgevite tror jag det heter, samt om man passerar maxdjupet med en meter får man en sked med skiten. Igår var jag nere på elva (eller tolv) meter i 37 minuter, vilket innebär åtta/nia skedar. Haha, ingen kontrollerade mig, så det blev inte något som helst ätande av sörjan. Nice.

 

Har väl inte hänt något sådär speciellt idag egentligen, förutom pokern. Efter att disken var avklarad efter desserten drog Armen (tror det stavas så), från Malmö, ett par från Australien, Lee (DMT) på båten, Australien, Hampus (en av de två sköna 08orna), Sverige, samt Mårten från Danmark och Malmberg från Sverige högsta kort om vem skulle inleda som dealer i spelet som kallas No Limit Texas Holdém. Vi vet redan hur det slutade…

 

För tillfället står klockan på halv tolv, jag sitter och kollar på bilderna från dagen, laddar upp kameran inför morgondagens tre dyk, skriver lite i bloggen och gungar lite smått fram och tillbaka i vågornas brus från havet. Okej, inget brus, men var tvunget att skriva det, lät så poetiskt.

 

Klockan ställes snart på kvart över fem, sen är det en mycket liknande dag till, skall bli kul, men det är ganska tröttsamt. Sitter man och spelar poker på kvällarna får man inte mycket sömn.

 

Mycket svenskar på båten, av de totalt åtta ”hostiesen”, där jag inkluderas, är fem av oss svenskar. Antar att detta är populärt bland svenskar helt enkelt. Dessutom lämnade tre svenska gäster idag båten. Trots att det är på andra sidan jordklotet hör man både mycket stockholmsk accent, men även lite fin, klingande skånska stundtals.

 

Känns lite tomt att man inte har internet, har gjort mig beroende av det på sistone. Alltid lika skönt att gå in på fb, kolla mejlen, eller bara läsa lite skit på Aftonbladet. Haha, hörde för övrigt hur de på australiensiska nyheter refererade till Aftonbladet när det togs upp om Wikileak. Är detta en tillförlitlig källa? Nu börjar det dra ihop sig, skall ner och borsta tänderna, fast behöver inte sova där nere (unket rum som är till för oss) eftersom ACn är trasig. Detta resulterar i att vi får ett av de fina ”hotellrummen” istället. Nice.

 

Trivs verkligen för tillfället.

 

Klart slut, leverpastej! Eller hur är det Bert skriver i sin dagbok? Pusspuss!

 

6 mars – fantastiskt

Ännu en fantastisk dag avslutad med tre fantastiska dyk, fast dock även fantastiskt mycket städande och diskande. Men man kan inte få allt här i världen. Det är verkligen speciellt att dyka här i Australien. Nu har vi gjort tretton dyk tror jag och det känns som man varje dag knäpper något nytt man inte har fångat på bild tidigare. Under nattdyket idag såg vi dels en fet sovande fisk som på något vänster lyckats pressa in sig i en liten, liten grotta och dels två stycken humrar. Fick en fantastisk bild.

 

Gjorde ett tidigt morgondyk vid halv sju, samt ett annat dyk också som var någon gång kring fyra eller halv fem sådär. Vad har mer hänt idag? Kommer inte direkt på något just nu, men tidigare när jag tänkte på vad jag skulle skriva kom jag på massor.

 

Jo förresten, det har varit en skadad och livrädd fågel på båten några dagar nu, tycker verkligen synd om den. Han sitter ofta på kanten och skriker eller bara sitter helt paralyserad. Eventuellt är hans ena vinge skadad. Behöver vård stackaren, är dock på fel ställe då…

 

Har äntligen börjat dyka utan strumpor, har haft skavsår som har vägrat läka enda sedan tiden i Thailand, det har banimaj varit illa. Men nu är det så pass bra att jag har börjat köra utan strumpor, helt sagolikt. Mycket enklare att sätta på och ta av och mycket skönare under dyket också, slipper ha problem med knöcklande strumpor och så.

 

Glömde min mask när jag hade hoppat i vattnet under nattdyket och då fick man återigen kommentaren: ”Hey, you are a divemaster, aren´t you?” När jag kom upp ur dyket och återigen passerat tillåtna 10-metersgränsen (dock bara med 1,2 meter) fick man det upptryckt i huvudet igen: ”Are you suppose to be a divemaster or what?” Hela gänget på båten är faktiskt riktigt sköna. Dock med Lee (han var med på pokern igår) i spetsen. Han har varit krokodiljägare tidigare, men började satsa rejält på dykbranschen för endast en månad sedan. Han har börjat sin tre månader långa DMT här på båten. Han får betalt för det, men är som en anställd under perioden.

 

Det är verkligen fantastiskt här, jobbar tillsammans med fyra svenskar som alla är underbara, maten vi käkar håller gourmetklass och dyken likaså. Har ångest inför imorgon när jag skall dra härifrån. Men nu väntar en ny utmaning, avokadoplock i Atherton, skall naturligtvis också bli kul, men hade nog gärna stannat ett tag till, trots att en arbetsdag varar från halv sex på morgon till nio på kväll. Är kanske inte så intensiv arbetsdag, men trots detta dryga femton timmar, dock har vi ju ”rast” när vi gör våra dyk, får kanske räkna bort två timmar.

 

Just nu kör Andreas Vasaloppet, hoppa det går bra brorsan! Har nog passerat kontrollen efter dryga halva sträckan redan ;)

 

7 mars – totallurad

Mor och far är kloka människor. Detta var för bra för att vara sant. Jag är fortfarande arbetslös, men jag deppar inte. Sjuk idiot dock! Skall ringa och skälla ut honom imorgon! Vet inte om jag ens kommer tillbaka till Cairns, tror det, om jag skall hugga något flyg därifrån sen, för i så fall skall jag gå in och ”ta ett snack” med honom ;)

 

Det som är lite segt är att jag har tagit mig till Atherton, samt att jag fortfarande inte har något ”fast” jobb liksom. Jag lyckades snacka till mig något slags typ timvikariat. Kommer stanna i Atherton i minst en vecka, får se hur mycket jobb jag får. Är i alla fall garanterad att få lite jobb… Får se hur många timmar det blir. Men som sagt, jag är inte så himla nere, men känns såklart lite tungt faktiskt. Har ändå precis varit ute i Stora Barriärrevet och gjort fantastiska dyk :D

 

Mina planer för den kommande perioden är att jag bor här i Atherton i minst en vecka (var tvungen att pröjsa minst en vecka för att de på vandrarhemmet som är typ en förmedlare till farmerna) skulle fixa jobb till mig. Så blir jag bränd av de också lackar jag!

 

Gäller att se allt positivt, hade jag inte blivit lurad hade jag inte kommit ut här på landet, fantastisk natur på vägen hit, trots att jag slumrade till lite på vägen! :D

 

Sen träffade jag en riktigt skön tysk också! Precis när vi skulle gå på bussen såg vi varandra och någon av oss (kommer ej ihåg vem) frågade om han andra skulle iväg och jobba, och då blev svaret ja. Sen undrade han vad jag skulle jobba med och jag svarade att jag bara skulle plocka frukt och då blev han exalterad och sade att han också skulle det. Sen frågade han vad jag skulle plocka för frukt och då blev svaret avokado. Ännu mer exalterad drog han fram näven och sade: ”Hi mate, I´m Matt” och jag svarade: ”Hi Matt, my name is Matt” Haha, då skulle ni ha sett hans ansiktsuttryck! Både heter Mattias, han är från Tyskland och vi skulle höras av lite senare och fråga hur det gick för den andra. Haha, det samtalet vill jag nog inte ha ;)

 

Om jag inte får mycket jobb här skall jag ta dagsturer så långt ut på landet som jag kan komma, sen skall jag gå och spana efter kängurus (kängurer?) och ha kameran lika förberedd som en kamerakåt japan (lite j på den med ett kort uttal på första a:et och ett långt på sista a:et) för att inte blanda ihop det med landet, det är viktigt! :D

 

Sammanfattning: Totalt fantastiska dagar på båten!

 

So long! Hörs i avokadovärlden inom kort!

 

Uppdaterar med bilder snarast, eventuellt imorgon! Just nu har jag varken ork eller batteri!

 

Puss/Kram!

 

.