Curro Pirra

 

En snubbe som stod och kliade sig i huvudet, lutade sig mot ett träd och tittade ner i marken istället för att spana apor som var i träden ovanför oss, samma snubbe som såg ut som en 69-årig bebis och samma snubbe som skar sig i benet när han försökte klia sig med sin machete. Det var vår guide när vi besökte grannbyn igår. Ej Bataklass.

 

Vi kan vara turisterna som har bott absolut längst på detta ställe (kan hända att detta påstående är aningen kryddat?). En "vanlig" turist stannar två nätter, när vi är klara här (läs: imorgon) har vi stannat det femdubbla (läs: tio nätter). Detta innebär att vi redan, med råge, har gjort det man brukar göra här, så Bata (och vi själva) har satt oss på ett specialschema med ett gäng roliga och intressanta extraturer. Igår åkte vi som sagt till grannbyn för att se vad den skogen har att bjuda på. En underbart speciell guide och en underbar tur på båttaket på vägen hem var, förutom cappucinaporna vi såg, dagens höjdpunkter.

 

Inatt gick vi upp klockan fyra, förväntningarna var på topp, Bata (vår grymma guide) skulle visa både det ena och det andra vilda djuret för oss på vår "nighttrekking". Skulle vi få se kappivara (stavas det så?)? Skulle vi få se jätteråtta? Skulle vi få se bältdjur? Skulle vi få se jaguar? Vad vi fick se? Ett lysande löv. Det kan för övrigt ha varit den enda sak på denna jord som har sämre lyskraft än Nilssons pannlampa. Eller nä, det hade den nog inte. Man såg iaf att skitet lös. Vi fick iaf höra vrålapornas ständiga skrikande (läs: vrålande) under precis hela (kan hända att detta påstående är aningen kryddat?) turen. Lät som det kom från sydöst. Morgonen blev, hur som helst, en stor besvikelse. Och inte ens fick vi frukost när vi kom tillbaka halv sju. En tupplur och ett skyfall senare fick vi äran att kränga den.

 

I eftermiddag är det inplanerat att vi skall ut och fiska med Bata. Förhoppningen är att vi skall äta pirajja ikväll (det vi skall fiska), men risken är klart stor att Nilsson jinxat upp hela skiten då han under frukosten konstaterat att han alltid fått fisk när han åkt ut på fisketurer. Han är skyldig mig en.

 

Curro Pirra, varför denna rubrik? Curro Pirra betyder skogsande och när vi var ute och sov i djungeln (läs rubrik: Obrigado Brazilia) berättade Bata lite spökhistorier och då kom Curro Pirra upp på tal, en hård men rättvis skogsande, som utifrån folks beteende i djungeln, antingen belönar eller bestraffar personer. Sedan dess när någtonting gått emot oss har antingen jag, Nilsson eller Bata missbrukat detta. När jag tappade skjortan i floden, eller när jag tappade linslocket i floden, eller när jag råkade skrämma en sköldpadda som poserade på foto har vi skämtat och konstaterat att detta var Curro Pirras verk, och dessa gånger kan skämten ha varit befogade. Men sedan dess har allt varit Curro Pirras (enligt oss) fel, bland annat när man trillar över en rot eller dylikt och alla gånger när någon av oss tre sagt de två magiska orden "Curro Pirra" har samtliga tre började grina Den roligaste av alla, kanske när Bata blev sur för att ett löv fastnat i hans hår och han skyllde allt på, ja just det, Curro Pirra, och alla tre brast ut i asgarv.

 

Curro Pirra *asg*.

 

 

Båtbygge

 

 

Världens största fjäril

 

 

Världens största myra

 

 

Världens största bebis