Benkrossarsnorkling

 

Galapagosöarna, dag 3.

 

Hundratrettionio stycken krabbor liggandes på stenarna nere vid vattnet, sjuttioåtta stycken sjölejon liggandes och på plajjan och solar, ett par stycken feta fåglar (fregattfåglar) som bara är några meter över huvudet på mig samt två stycken andra fåglar (av annan fågelart) som helt enkelt knullar på klippan och leguaner liggandes på marken, i princip överallt, som man verkligen får akta sig för så man inte går dem. Och massa andra djur och varelser som man knappt kan tro existerar. Det är helt okej på Galapagos.

 

Dagen började, precis som tidigare dagar, med en fantastisk frukost. 07.00 var det. Det är tidigt. Men morgonstund har guld i mun. Sägs det. Och det kan jag väl hålla med om. I alla fall om man snackar om dessa morgnar, för här är käket amazing.

 

Dagen började med att vi åkte till en ö som heter Floreana Island. Det är en av Galapagosöarna (surprising va?). Det är en fin ö. Ganska stor också. När kom vi dit hoppade vi på en buss (världens häftigaste buss) som tog oss till Asilo de la Paz. Det är ett annat reservat som föder upp Giant Tortois. Det var ganska kul att kolla på, vill väl egentligen mest se vilda djur, men samtidigt får man höra massa information om djuren, så det känns väl okej ändå. I samma trakt hade pirater härjat för några hundra år sedan. Eftersom dessa stora sköldpaddor kan leva utan vatten och mat i upp till ett år (vilket är smått sjukt) tyckte pirater att det var perfekt att ta med dessa på sina resor. Varför? Jo, som mat. Men varför inte ta med getter och kossor som har betydligt mer mat på kroppen? Jo, för sköldpaddorna slipper man mata (och vattna). Smart tänkt, men det var definitivt inte bra för sköldpaddorna. Mängden sinade snabbt från Galapagos. Vi kollade på var piraterna hade varit på ön och fick höra intressant information om de första människorna som bosatte sig på ön. De ansågs galna. Det var de nog också. Efter söldpaddsreservatet och piratbyn drog vi tillbaka till bussen som tog oss till hamnen och efter detta satte vi oss i vår lilla gummimotorbåt som tog oss till Archipell.

 

Efter den dagliga "soppan före lunchen" drog vi i oss lunchkäket och laddade upp för vår lilla snorkeltur som stod på schemat lite senare på eftermiddagen. Det var en totalt misslyckad snorkeltur. På egentligen, de flesta sätt och vis. Först och främst såg vi inga djur. Varken sköldpaddor eller leguaner som eventuellt skulle käka upp växterna från stenarna. Sen hade det börjat blåsa upp lite också och när det börjar blåsa upp lite börjar vågorna titta fram ute på havet. Även så denna dag. Snorkling och höga vågor är ingen bra kombination. I alla fall inte för mig. Speciellt inte med instruktionerna om att det är störst chans att få se skäldpaddor och leguaner inne på den grunda delen. Nära stenarna. Jag hängde inne på den grunda delen. Nära stenarna. Det skulle jag inte ha gjort. Det var som sagt vågigt ute på havet och plötsligt kom det en bjässevåg och drog med mig. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att detta var farligare än Lomma Beach By Night. Men jag var i alla fall inte naken. Jag klarade mig med rivsår över knäet, några fingrar och över bröstet (himla tur jag hade fenor på mig, för mina fötter tog mycket stryk), men det såg nog värre ut än det egentligen var när jag kom upp på stranden. Jag stod där och blödde lite och folk kom fram och frågade hur jag mådde och så. Ändå ganska bra känsla när folk tycker synd om en. Blev senare erbjuden plåster, sårrengörare, kompressor och dylikt. Tackade dock artigt nej. Häftigt va?

 

Dagen avslutades med Monopol (nu för tiden finns inte pengar, nu spelar man med VISA-kort och en betalterminal som man med hjälp av kan föra över pengar fram och tillbaka. Fräscht). Deltagare: Jason, Sara, Ina, Ollie och Malmberg. Vinnare? Malmberg.

 

Dagens skratt: När vi skulle åka ifrån Floreana Island efter snorkelturen skulle myndigheterna eller parkvakterna eller något kontrollera så vi inte hade tagit med oss någonting från ön. Jag och Jason stod och snackade lite om det och jag konstaterade helt enkelt att världens bästa practical joke hade varit om man slängt ner en leguan i en polares väska (det hade varit hur lätt som helst att göra eftersom leguanerna bara ligger på marken och totalt struntar i oss människor) innan kontrollen! Som vi (kanske mest jag) garvade! Sjukt kul ju! Eller hur?

 

Leguaner (tror det var någon speciell sort som bara finns på Galapagos) kan stanna under vattnet i en timme. Det är sjukt. Har jag tur klarar jag en minut.

 

 

Röd leguan. Halvliggandes.

 

 

Många röda leguaner. Liggandes.

 

 

Konstig kapten. Eller?

 

 

Röd leguan. Liggandes.