150-åringen

 

Galapagosöarna, dag 4.

 

Imorse åkte vi till Breeding Center Giant Tortoises, det ligger på en ö som heter Santa Cruz. I en stad som heter Puro Ayora. Det var riktigt bra drag där. Hängde lite med Super-Diego. Det är en ecuadorian (född på Galapagos) som flyttade till Kalifornien och sen tillbaka till Galapagos för att ha sex med kvinnor och lära upp andra män hur man gör när man knullar. Det är helt sant. Han är sköldpadda. Och onekligen bra på kärlek.

 

Efter att vi hade besökt Breeding Center Giant Tortoises fick vi lite "free time" vilken jag spenderade på att boka in mig på lite olika dykturer (efter båtturen har jag ytterligare fyra dagar att spendera på Galapagos, så varför inte dyka då?). Snackade lite med Daniel (som är vår guide på båten och också utbildad dykinstruktör) och han förslog att man skulle dyka vid en divesite som heter Gordon Rocks, vilket jag naturligtvis nappade på direkt. Där kan det hända att man ser hammarhajar. Bara en sånn sak. Drog runt till säkert sju eller åtta olika dykföretag och lyckades faktiskt boka in två av tre (skall dyka tre dagar i rad efteråt) dykdagar på just Gordon Rocks. Tredje dagen (som egentligen är dykdag 2) är jag inbokad att dyka vid en divesite som heter Seymour, eventuellt hette det något annat förutom Seymour också, men det är i så fall glömt. Passade dessutom på att fixa in mig på ett billigt hotell (det är faktiskt ett hotell men hade lika gärna kunnat heta hostel) som jag kollat ut i förväg (Lonely Planet är bara så underbar) under de sista fyra dagarna på Galapagos. Lyckades dessutom pruta 25 % på priset. Nice!

 

Ina och Ollie är lite av båtens töntar. Har med sig hur mycket plåster och meck som helst (jo, det borde man väl ha haft, men vem har det liksom?), de har låst in sina värdesaker (de är de enda på båten som gjort det, alla andra litar på alla andra) och är allmänt duktiga. Lite motsatsen till mig då eller?! Men bör tilläggas att de är sjukt härliga de också. Jag trivs verkligen med dem, det är mycket trevliga människor, helt enkelt. Snackade länge med dem idag angående kightsurfing (stavas det så?), fallskärmshoppning och dykning vilket dem båda hade testat på. Trodde jag aldrig! Tycker nog bäst om Jason & Sara ändå, det är nog de jag så att säga är närmast ändå! De är mycket trevliga båda två!

 

Gemelos är ett ställe dit vi drog efter lunchen. Det är faktiskt, trots mina hyfsat låga förväntningar på det, än så länge, nästan lite av höjdpunkten. Tror det ligger till såhär: Det är privat mark, men snubben som äger marken har rätt (enligt Galapagos national park) att ta dit turister och ta betalt av turisterna för att de skall kunna strosa omkring på hans mark, där vilda Giant Tortois (landsköldpaddor), strövar omkring. Ett krav har markägaren dock på sig: Han skall hålla naturen så naturlig som möjligt, inga krusseduller och fjanterier! Vi gick längst den galet leriga stigen (det var regn, men fick tack och lov låna lite gummistövlar) och såg några landsköldisar lite då och då, men plöstligt, lite halvt gömd bakom någon skum buske, tittade han fram, den drygt 500 puonds tunga och 150 år gamla, besten. En Giant Tortois. En landsköldpadda, helt enkelt. Vilken bjässe! Festligt att se, och det är inte direkt så att han kan springa och gömma sig direkt (vi stod och tittade på honom ett bra tag), det är liksom inte världens snabbaste djur. De går i ungefär 0,5 km/h. Tog ett snabbt snack med grabben och han konstaterade att han nog, trots allt, är en aning avundsjuk på Usain Bolt. Vem hade inte varit det om man var landis? Eller människa?

 

Det är typ en hel familj som också är turister på båten. Tre av dem i familjen är barn. De gillar att ringa på "plingklockan". "Plingklockan" är en sådan där liten klocka som man brukar plinga på när man vill ha hjälp i en reception eller på ett bageri eller någotnär där inte är någon som kan expidera en. Den används när guiden skall kalla på oss på båten, exempelvis när det är mat eller när vi skall ha någon genomgång eller så. Fy sören vad ungarna gillar att plinga i den klockan! Kocken brukar säga till dem när de har stått och smällt på den tre gånger för länge redan. Det roliga är ju att när folk väl kommer ner tror de att det är han som har plingat, för det är ju han som "skall" göra det. Det är ganska kul. Men folk har väl kanske å andra sidan insett att det är ungarna som plingar eftersom de köttar något sjukt och överdriver. Det är inte så kul, hade varit roligare om folk faktiskt trott att det var kocken. Fast de drog imorse. Lite synd ändå. Har fått massa nya folk, mest engelsksnackande pensionärer, får se vad de kan bjuda på.

 

Idag har jag fått en rumskopmpis. Tidigare bodde jag ensam i ett dubbelrum. Han kommer eventuellt från Schweiz, blev bestulen på en dator i Costa Rica, så han fick köpa en ny. Den nya har touch. Tveksamt inställd till snubben. Tror han heter typ Reto eller så. Funderar på att börja reta honom. Så fort någon berättar något för honom skall han vara värre, spelar ingen roll om någon berättar för honom att han blev rånad och misshandlad sjutton gånger på en dag, för då har Reto blivit misshandlad, slagen och pissad på trettionio gånger på en halv dag. Skum kille det där.

 

Vit. Gummimotorbåten vi åker med till öarna är vit. Inget annat. Vit.

 

Besökte en lavatunnel idag också. I fem minuter.

 

Super-Diego.

 

 

Darwin finches i fight.

 

 

Sköldpadda kränger.

 

 

Lortig sköldpadda.

 

 

Lavatunnel